Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 19/09/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Autorul articolului: Dan Carp
Titlul articolului: Campanie pe spatele uninominalului
Acces online: www.ziua.net/display.php?id=242903&data=2008-09-19

Numele cotidianului

Deputatul liberal Relu Fenechiu ii acuza pe colegii pedelisti din Comisia de Administratie a Camerei Deputatilor ca incearca sa blocheze votul uninominal si sa amane alegerile din toam­na, dupa ce o propunere mai veche de modificare a legii pentru alegerea parlamen­tarilor s-a strecurat pe ordinea de zi a Comisiei.

Proiectul de lege vizeaza o forma de scrutin in doua tururi si aduce o serie de completari legii actuale, dar intre prevederile acestuia se mentioneaza ca actul ar urma sa intre in vigoare abia in 2012, dupa cum sustin parlamentarii PD-L. Fenechiu afirma insa ca pedelistii, reuniti la sedinta Comisiei in mod neobisnuit cu intreg efectivul, ar fi "infierat" in cadrul sedintei votul uninominal si ar fi favorizat votul pe liste. Proiectul de lege nu a trecut pana la urma deoarece raportul de forte s-a schimbat, aparand pana la finalul sedintei mai multi parlamentari din afara PD-L si PRM. Votul final a fost 7 pentru si 10 impotriva adoptarii proiectului. "A fost o manipulare demna de Dumitru Dragomir", a comentat Fenechiu.

Deputatul PD-L Traian Constantin Igas, cel ce a propus introducerea pe ordinea de zi a proiectului, a declarat ca solicitarea sa era normala, deoarece proiectul trebuia sa ajunga la comisie pana la termenul hotarat de 16 septembrie. Democrat-liberalul a precizat ca proiectul nu vizeaza in niciun fel devansarea alegerilor din toamna si ca se stipuleaza in textul proiectului ca legea sa intre in vigoare abia la alegerile din 2012. "Probabil ca domnul Fenechiu a vrut sa-si faca un pic de campanie electorala, pentru ca, din cate am auzit, n-ar obtine prea multe voturi in Iasi", a incheiat Igas.

Dan CARP

Articol disponibil la adresa https://www.ziua.net/display.php?id=242903&data=2008-09-19